Bez Pieczenia,  Bezglutenowe,  Czekoladowe,  W pucharkach

Czekoladowy budyń jaglany

Pyszny i sycący deser z kaszy jaglanej, dobry na drugie śniadanie lub przekąskę. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki mineralne, a ponadto działa odkwaszająco. 🙂 

/jedna bardzo duża lub dwie normalne porcje/ 

Składniki:
150g kaszy jaglanej
200ml mleka 
200ml wody
2 łyżki karobu
1 łyżka cukru brązowego
40g gorzkiej czekolady (ok. 8 kostek)
łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
1 banan
owoce
garść orzechów

  1. Wsyp kaszę jaglaną na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
  2. Przełóż kaszę do rondelka i zalej wodą i mlekiem. Zagotuj. Ja użyłam zwykłego krowiego mleka, ale możesz dodać roślinne.
  3. Dodaj karob i cukier. Zamiast karobu możesz użyć prawdziwego kakao. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Kiedy kasza będzie miękka zdejmij ją z ognia wrzuć do niej czekoladę i wymieszaj żeby się rozpuściła.
  5. Następnie przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z bananem i masłem orzechowym. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj trochę mleka lub wody.
  6.  Gotowy budyń wyłóż do miseczek lub pucharków i ozdób owocami i siekanymi orzechami.

Smacznego!