Czekoladowy budyń jaglany
Pyszny i sycący deser z kaszy jaglanej, dobry na drugie śniadanie lub przekąskę. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w składniki mineralne, a ponadto działa odkwaszająco. 🙂
/jedna bardzo duża lub dwie normalne porcje/
Składniki:
150g kaszy jaglanej
200ml mleka
200ml wody
2 łyżki karobu
1 łyżka cukru brązowego
40g gorzkiej czekolady (ok. 8 kostek)
łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
1 banan
owoce
garść orzechów
- Wsyp kaszę jaglaną na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
- Przełóż kaszę do rondelka i zalej wodą i mlekiem. Zagotuj. Ja użyłam zwykłego krowiego mleka, ale możesz dodać roślinne.
- Dodaj karob i cukier. Zamiast karobu możesz użyć prawdziwego kakao. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę pod przykryciem ok. 20 minut.
- Kiedy kasza będzie miękka zdejmij ją z ognia wrzuć do niej czekoladę i wymieszaj żeby się rozpuściła.
- Następnie przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z bananem i masłem orzechowym. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj trochę mleka lub wody.
- Gotowy budyń wyłóż do miseczek lub pucharków i ozdób owocami i siekanymi orzechami.
Smacznego!