Cytrynowe babeczki bez pieczenia
Babeczki na zimno, bez pieczenia. Kruchy spód z nadzieniem, krem i bita śmietana razem stanowią pyszny lekki i cytrynowy deser.
/12 babeczek/
Składniki:
12 okrągłych ciasteczek z nadzieniem
200ml śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe + 700ml wody
200g białej czekolady
100ml śmietany kremówki
30g cukru pudru
kakao
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretki. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i też pozwól jej ostygnąć.
- 200ml schłodzonej kremówki ubij na sztywno, dodaj białą czekoladę i prawie stężałą galaretkę i zmiksuj na wolnych obrotach.
- Do foremki na babeczki powkładaj papilotki, włóż do każdej z nich ciasteczko. Ja użyłam takich, które w środku mają cytrynowe nadzienie.
- Wlej prawie do pełna cytrynową masę i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Kiedy babeczki będą gotowe, ubij śmietanę z cukrem pudrem i na każdej babeczce zrób różyczkę, na wierzch posyp kakao.
Smacznego!