Ciasto z porzeczkami i kruszonką
To bardzo proste pyszne ciasto, do którego możesz użyć swoich ulubionych owoców. Zazwyczaj robiłam je bez kruszonki, posypane cukrem pudrem, ale kruszonka dodaje smaku, zwłaszcza z migdałami.
/średnica 24cm/
Składniki:
4 jajka
150g cukru
250g mąki pszennej
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400g porzeczek
- kruszonka:
100g masła
80g cukru pudru
120g mąki pszennej
garść płatków migdałowych
- Piekarnik rozgrzej do 180C. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Porzeczki oderwij od kiści i wypłucz.
- Zrób kruszonkę. Masło, puder i mąkę połącz, zagnieć i uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ubij białka z cukrem. Dodaj stopniowo żółtka cały czas miksując i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wlej wystudzone masło.
- Przelej ciasto do tortownicy, wyłóż porzeczki rozkładając je równomiernie. Na koniec wyłóż kruszonkę, wierzch posyp migdałami.
- Piecz przez 50-55 min.
Smacznego!