Ciasto z figami
Sezon na figi w pełni! Ja uwielbiam te owoce i co roku wszystkie moje owsianki zdobione są figami. Chętnie używam ich również do różnych ciast. Przed Wami pyszne ciacho bez pieczenia, z kremem maślanym z kawałkami czekolady, zamiast klasycznego biszkoptu wykorzystałam zwykłe wafle tortowe. Proste i pyszne ciasto!
/blacha o wymiarach 27×20 cm/
Składniki:
- krem maślany:
130ml mleka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300g miękkiego masła
150g mleka w proszku
50g gorzkiej czekolady
- krem różany:
500g serka mascarpone
30g cukru pudru
230g dżemu z dzikiej róży
- dodatkowo:
figi (ok.8 sztuk)
garść płatków migdałów
wafle tortowe
- Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, zwykły i wanilinowy. Podgrzej i mieszaj, kiedy cukry się rozpuszczą odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło ubijaj około 10 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Do masła dolej chłodne już mleko, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dosyp mleko w proszku, a następnie drobno posiekaną czekoladę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a krem maślany podziel na 2 części.
- Układaj warstwy według schematu: pierwsza warstwa waflowa – połowa kremu – druga warstwa waflowa – pozostała część kremu – trzecia warstwa z wafli. Wstaw ciasto do lodówki.
- Czas na prosty krem różany. Serek mascarpone ubij z pudrem, następnie dodaj dżem i wymieszaj dokładnie. Wyłóż krem na ciasto i ozdób pokrojonymi figami. Schłodź deser w lodówce.
Smacznego!