Ciasto z figami

Ciasto z figami

Sezon na figi w pełni! Ja uwielbiam te owoce i co roku wszystkie moje owsianki zdobione są figami. Chętnie używam ich również do różnych ciast. Przed Wami pyszne ciacho bez pieczenia, z kremem maślanym z kawałkami czekolady, zamiast klasycznego biszkoptu wykorzystałam zwykłe wafle tortowe. Proste i pyszne ciasto!

/blacha o wymiarach 27×20 cm/

Składniki:

  • krem maślany:

130ml mleka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
300g miękkiego masła
150g mleka w proszku
50g gorzkiej czekolady

  • krem różany:

500g serka mascarpone
30g cukru pudru
230g dżemu z dzikiej róży

  • dodatkowo:

figi (ok.8 sztuk)
garść płatków migdałów
wafle tortowe

  1. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, zwykły i wanilinowy. Podgrzej i mieszaj, kiedy cukry się rozpuszczą odstaw do wystudzenia.
  2. Miękkie masło ubijaj około 10 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. Do masła dolej chłodne już mleko, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dosyp mleko w proszku, a następnie drobno posiekaną czekoladę.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a krem maślany podziel na 2 części.
  5. Układaj warstwy według schematu: pierwsza warstwa waflowa – połowa kremu – druga warstwa waflowa – pozostała część kremu – trzecia warstwa z wafli. Wstaw ciasto do lodówki.
  6. Czas na prosty krem różany. Serek mascarpone ubij z pudrem, następnie dodaj dżem i wymieszaj dokładnie. Wyłóż krem na ciasto i ozdób pokrojonymi figami. Schłodź deser w lodówce.

Smacznego!