Ciasto szpinakowe
Pyszne ciasto nie tylko dla lubiących szpinak. Serek mascarpone i galaretka agrestowa doskonale współgrają ze szpinakiem, pozwalając na jego delikatne wyczucie.
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
- na ciasto:
3 jajka
180g cukru
100ml oleju
300g mąki krupczatki
450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30ml soku z cytryny
- na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
2 łyżki cukru pudru
1 granat
Ubij jajka z cukrem na puszystą białą masę. Dodaj olej i sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i wymieszaj łyżką. Wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180st. W tym czasie zrób galaretką i odstaw do wystygnięcia.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrój tak aby utworzyć 3 płaskie krążki (górną odkrojoną część ciasta zostaw do ozdobienia brzegów i wierzchu). Teraz zrób krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodawaj powoli serek mascarpone i wlej prawie stężałą galaretkę. Prawdopodobnie krem będzie dość rzadki, więc wstaw go na 15 minut do lodówki. Dodaj granat i przełóż ciasto, smarując również brzegi i wierzch. Ozdób według uznania pozostałym „mchem” i owocem granatu.
Smacznego!