Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowo-waniliowe, podobne do snikersa. Z kremem orzechowym i rurkami waflowymi o smaku waniliowym. Niebo w gębie!
/foremka o wymiarach 30x25cm/
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
120g cukru
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem orzechowy:
2 szklanki mleka
60g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
4 jajka
250g cukru
kostka miękkiego masła
laska wanilii
puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
320g nadziewanych rurek waflowych waniliowych
200g bakalii (ja użyłam Mieszanki Studenckiej)
2 łyżki mleka
- Nagrzej piekarnik do 170°C i wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Ubij białka na pianę i dosyp stopniowo cukier. Jak białka będą zbite i błyszczące dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Piecz około 40 minut.
- Czas na zrobienie kremu. Do rondelka wlej szklankę mleka i wsyp cukier. Zagotuj.
- Drugą szklankę mleka, mąki, jajka i ziarenka z laski wanilii zmiksuj. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj cały czas żeby się nie przypaliło. Jak masa uzyska konsystencję bardzo gęstego budyniu zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Miękkie masło chwilę ubijaj a potem dodawaj porcjami „budyń”. Kiedy krem będzie jednolity, bez grudek, dołóż 3/4 puszki masy krówkowej i wymieszaj.
- Biszkopt nasącz, np. kawą (wystarczy 3/4 szklanki). Wyłóż na niego połowę kremu i ułóż połowę rurek, posyp bakaliami. Wyłóż resztę kremu, rurek i bakalii.
- Pozostałą część masy krówkowej rozpuść w rondelku, dolej mleko i wymieszaj. Polej ciasto.
Smacznego!