Ciasto kruche z polewą
Wystarczy zmieszać parę składników, włożyć na 20 minut do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Coś na szybko, kiedy przyjdą niezapowiedziani goście… 🙂
/foremka 30×25 cm/
Składniki:
200g masła w temperaturze pokojowej
250g mąki pszennej
60g cukru kokosowego (jeśli nie masz, może być normalny, polecam kokosowy – nadaje fajny aromat)
skórka z jednej pomarańczy
100g gorzkiej czekolady
lody
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Masło, mąkę i cukier wrzuć do miski i wymieszaj. Zrób to tylko do połączenia składników, nie ugniataj, bo ciasto wyjdzie twarde, a ma być delikatne i kruche.
- Na koniec dodaj jeszcze startą skórkę z pomarańczy.
- Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podociskaj i włóż do piekarnika na 20 minut.
- W tym czasie rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta, kiedy się upiecze.
- Podawaj ciasto z gałką lodów, najlepiej na ciepło, choć po ostygnięciu smakuje równie dobrze.
Smacznego!