Ciasto kruche z polewą

Ciasto kruche z polewą

Wystarczy zmieszać parę składników, włożyć na 20 minut do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Coś na szybko, kiedy przyjdą niezapowiedziani goście… 🙂

/foremka 30×25 cm/

Składniki:

200g masła w temperaturze pokojowej
250g mąki pszennej
60g cukru kokosowego (jeśli nie masz, może być normalny, polecam kokosowy – nadaje fajny aromat)
skórka z jednej pomarańczy
100g gorzkiej czekolady
lody

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Masło, mąkę i cukier wrzuć do miski i wymieszaj. Zrób to tylko do połączenia składników, nie ugniataj, bo ciasto wyjdzie twarde, a ma być delikatne i kruche.
  3. Na koniec dodaj jeszcze startą skórkę z pomarańczy.
  4. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podociskaj i włóż do piekarnika na 20 minut.
  5. W tym czasie rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta, kiedy się upiecze.
  6. Podawaj ciasto z gałką lodów, najlepiej na ciepło, choć po ostygnięciu smakuje równie dobrze.

Smacznego!