Ciasto drożdżowe z gruszką i kruszonką
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast! Uwielbiam je jeść jak jest jeszcze ciepłe do filiżanki kawy. W tym przepisie połączyłam drożdżówkę z owocami i rodzynkami, ale z pewnością dobrze będzie smakować również z samą kruszonką.
Składniki:
- zaczyn:
30g świeżych drożdży
150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka
łyżka cukru
łyżka mąki
- ciasto:
2 jaja
60g cukru
400g mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
100g rozpuszczonego masła
- kruszonka:
70g masła
70g cukru pudru
100g mąki
- dodatkowo:
3 niewielkie gruszki
garść rodzynek
- Najpierw zrób zaczyn. Podgrzej mleko tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wlej mleko i mieszaj, rozgniatając drożdże, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do większej miski wsyp mąkę i cukier, następnie jaja, mleko i rozpuszczone przestudzone masło, wymieszaj wszystko widelcem. Wlej także zaczyn, który powinien być spieniony. Zagniataj ciasto około 10 minut, włóż do miski i odstaw na 1,5 godziny przykrywając ściereczką.
- Czas na kruszonkę: zimne masło włóż do miseczki, razem z pudrem i mąką i rozgniataj między palcami, aż utworzą jednolite ciasto.
- Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, przełóż je do foremki. Na wierzch wyłóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki, rodzynki i kruszonkę.
Jeżeli nie lubisz dodatków typu owoce, to ciacho też będzie pyszne z samą kruszonką. - Odłóż jeszcze ciasto na 10 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
- Piecz ciasto drożdżowe ok.40 minut.
Smacznego!