Ciasto czekoladowe z owocami w żelu
Pyszne ciacho, mocno czekoladowe w „białej kołderce”, z domowej roboty śliwkami w żelu. 🙂
/średnica 18cm/
Składniki:
- ciasto czekoladowe:
185g masła
185g cukru
4 jaja
115g gorzkiej czekolady
115ml przegotowanej ciepłej wody
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce w żelu:
800g śliwek
2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
80g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- krem:
200ml śmietanki kremówki
40g cukru pudru
500g serka mascarpone
- Na początku zrób frużelinę. Zalej żelatynę wodą i pozostaw do napęcznienia. Umyj śliwki i usuń pestki. Umieść owoce w garnku, wsyp cukier i podsmażaj, aż cały cukier się rozpuści. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę i żelatynę, podgrzewaj jeszcze chwilę mieszając. Zestaw frużelinę z ognia i pozwól całkowicie ostygnąć, powinna mieć konsystencję żelu. Przepis na owoce w żelu zaczerpnęłam z: http://www.mojewypieki.com/post/domowa-fruzelina-czyli-owoce-w-zelu
- Czas na ciasto czekoladowe. Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Utrzyj masło z cukrem, oddziel białka od żółtek i ubij same żółtka.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dolej do niej ciepłą wodę, i żółtka, cały czas podgrzewaj i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodaj czekoladową masę do utartego masła, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj rózgą.
- Na koniec ubij białka i wmieszaj je ostrożnie do masy czekoladowej. Przełóż wszystko do foremki, ja użyłam silikonowej, posmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika na ok.45 min.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i dodaj stopniowo mascarpone.
- Kiedy ciasto wystygnie rozetnij je na 2 blaty i przełóż owocami i kremem.
Smacznego!