Ciasto brzoskwiniowo – bananowe
Ciężkie brzoskwiniowe ciasto idealnie komponuje się z lekką waniliową polewą.
/tortownica o średnicy 18cm/
Składniki:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 jajka
100 ml oleju
1 duży banan
150 g pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki
2 serki homogenizowane
3 łyżki cukru pudru
garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych i posiekanych orzechów włoskich
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodaj cukier i wymieszaj.
- Do innego naczynia wlej olej, jajka i dodaj rozgniecionego banana. Wymieszaj i wlej mieszankę do miski z suchymi składnikami. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodaj odsączone brzoskwinie i orzechy.
- Przełóż ciasto do tortownicy i piecz około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut a następnie wyłóż ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- Utrzyj serki z cukrem pudrem, wyłóż na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!