Ciasteczka ryżowe
Łatwe do zrobienia i pyszne, przypominają mi miłe chwile z dzieciństwa, kiedy wspólnie z Mamą piekłyśmy ciasteczka na sobotni podwieczorek 🙂
/około 35 ciasteczek/
Składniki:
230g kaszki ryżowej waniliowej
200g ciepłej margaryny
2 jajka
130g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki oprócz białek umieść w misce i wyrób ciasto. Ubij białka na sztywno i pod koniec wyrabiania dodaj do reszty składników. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180°C. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blaszce zachowując dużą odległości między ciasteczkami. Piecz przez 15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!