Ciasteczka maślane z lukrem

Ciasteczka maślane z lukrem

Kruche maślane ciasteczka to pyszny deser do kawy czy herbaty. Rozpływają się w ustach, a dodatek lukru nadaje im cytrynowego posmaku. Robiąc ciasteczka wpadłam na pomysł użycia liofilizowanych owoców, które nie tylko ładnie wyglądają, ale również dodają smaku. Ciasteczka maślane w kształcie serduszek będą miłą niespodzianką dla ukochanej osoby np. z okazji Walentynek. <3

/ok. 30  – 35 ciasteczek/

Składniki:

130g masła w temperaturze pokojowej
cukier wanilinowy
30g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
150g mąki pszennej

  • lukier:

szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytrynu
1 łyżka wrzątku

garść liofilizowanych owoców

  1. Wszystkie składniki na ciasteczka wrzuć do miski i zagnieć. Kiedy powstanie gładka masa bez grudek, uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą, wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  3. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Powykrawaj ciasteczka o różnych kształtach (ja wykroiłam serduszka z myślą o Walentynkach 🙂 ).
  4. Ułóż na blachach ciasteczka i piecz ok. 10 minut.
  5. Gdy ciasteczka będą się piekły możesz zrobić lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj sok z cytryny, a następnie wrzątek. Mieszaj aż powstanie jednolity lukier. Jeżeli będzie za gęsty, dolej odrobinę wrzątku, ale nie przesadzaj z ilością wody, bo wtedy lukier będzie zbyt rzadki.
  6. Wystudzone ciasteczka polej lukrem i ozdób pokruszonymi owocami, ja użyłam liofilizowanych wiśni i jagód.

Smacznego!