Cherry Sernik
Pyszne wiosenno-letnie ciacho. Na spodzie brownie, a masa to sernik na zimno. Wszystko dopełnione smakiem dojrzałych czereśni. Niebo w gębie!
/foremka o średnicy 18cm i wysokości 10cm/
Składniki:
- na spód:
50g gorzkiej czekolady
100g masła
30g ksylitolu
2 jaja
50g mąki ryżowej
- na masę serową:
1kg twarogu sernikowego mielonego
1 galaretka wiśniowa + 250ml wrzątku
30g kakao
25g żelatyny
60g cukru pudru
2 garści czereśni
- Nagrzej piekarnik do 180C.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło z cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i poczekaj aż trochę ostygnie.
- Do miski wbij jajka i je roztrzep, wrzuć mąkę i mieszankę czekoladową. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej wszystko do formy wyłożonej papierem (ja użyłam silikonowej i posmarowałam dno i ranty odrobiną masła). Wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Teraz zrób masę serową. Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretkę, odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę również rozpuść w gorącej wodzie i odstaw.
- Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, dolewaj stopniowo zimną galaretkę cały czas miksując na niskich obrotach, a potem delikatnie wlej żelatynę i dosyp kakao.
- Na czekoladowy spód ciasta wyłóż połowę czereśni (oczywiście bez pestek), lekko je spłaszczając. Wylej masę serową i wstaw do lodówki. Masy serowej jest dosyć dużo, więc ważne są wymiary foremki. Jeżeli Twoja foremka nie jest aż tak wysoka to zrób połowę masę z połowy składników albo użyj formy o większej średnicy.
- Przed podaniem posyp na wierzch kakao i ułóż czereśnie.
Smacznego!