Brzoskwiniowe batoniki owsiane

Brzoskwiniowe batoniki owsiane

Brownie, donuts, cinnamon rolls – to typowe amerykańskie desery, ale to nie wszystko. Ten kontynent ma do zaoferowania znacznie więcej. Batoniki są pyszne, proste i szybkie do przygotowania, możesz użyć swojego ulubionego dżemu lub tego, którego masz akurat w lodówce. Polecam!

/blacha o wymiarach 36x24cm/

Składniki:

300g mąki pszennej
250g błyskawicznych płatków owsianych
180g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
230g roztopionego masła
2 słoiki dżemu brzoskwiniowego

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Do dużej miski wrzuć mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj drewnianą łyżką. 
  3. Do powstałej mieszanki wlej masło i wymieszaj. Ciasto możesz krótko wyrobić rękami, nie przejmuj się jak mieszanka będzie trochę sypka.
  4. Wyłóż owsianą mieszankę na blachę, zostawiając trochę na wierzch. Równomiernie rozłóż i dobrze dociśnij. Na to wyłóż dżem i odłożoną część owsianki.
  5. Piecz około 30-35 minut, aż lekko się zrumieni.

Smacznego!