Brownie z migdałami
Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciacho z polewą. Migdały można zastąpić orzechami lub w ogóle pominąć.
/foremka o wymiarach 25x30cm/
Składniki:
300g masła
4 jajka
100g mąki pszennej
300g czekolady (200g gorzkiej, 100g mlecznej)
200g cukru
cukier wanilinowy
100ml wody
garść migdałów
- polewa:
60g masła
60g czekolady gorzkiej
płatki migdałów
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Zagotuj w garnku wodę z cukrami i jak zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum.
- Wrzuć posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło, mieszaj aby czekolada nie przywarła do dna garnka. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa, odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wbij jajka i rozmieszaj je rózgą (jak do jajecznicy).
- Wsyp mąkę i wymieszaj ją z jajkami. Następnie powoli cienkim strumieniem wlej masę czekoladową, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj posiekane migdały i przełóż masę do foremki z papierem do pieczenia.
- Piecz 30 minut.
- Czas na polewę. Do garnuszka wrzuć masło i czekoladę, podgrzewaj i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Kiedy ciasto i polewa przestygną, wylej ją na wierzch i posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Pochwal się wypiekiem na instagramie i oznacz mój profil w.siodmym.niebie!