Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudno się oprzeć takiemu deserowi… Chrupiąca z zewnątrz, a w środku pianka, w towarzystwie lekkiego kremu i świeżych owoców smakuje wybornie. Deser pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii, a jego nazwa wywodzi się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny.

/beza o średnicy ok.22 cm/

Składniki:

  • beza:

4 białka (rozmiar M)
cukier waniliowy
180g drobnego cukru

  • krem:

200ml śmietany kremówki
100 g serka waniliowego
30g cukru pudru
3 figi

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka. Powinny być w temperaturze pokojowej i pamiętaj, że muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Dodawaj do nich po łyżce cukru, cały czas miksując do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Kiedy cukier się rozpuści i masa będzie gładka i błyszcząca wyłóż ją na papier do pieczenia i ładnie uformuj.
  4. Włóż do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz 2 godziny.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl go lekko, ale zostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie wmieszaj w nią serek.
  7. Rozłóż krem równomiernie na bezie i ozdób pokrojonymi figami.

Smacznego!