Beza Pavlova
Trudno się oprzeć takiemu deserowi… Chrupiąca z zewnątrz, a w środku pianka, w towarzystwie lekkiego kremu i świeżych owoców smakuje wybornie. Deser pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii, a jego nazwa wywodzi się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny.
/beza o średnicy ok.22 cm/
Składniki:
- beza:
4 białka (rozmiar M)
cukier waniliowy
180g drobnego cukru
- krem:
200ml śmietany kremówki
100 g serka waniliowego
30g cukru pudru
3 figi
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia.
- Ubij białka. Powinny być w temperaturze pokojowej i pamiętaj, że muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Dodawaj do nich po łyżce cukru, cały czas miksując do całkowitego rozpuszczenia.
- Kiedy cukier się rozpuści i masa będzie gładka i błyszcząca wyłóż ją na papier do pieczenia i ładnie uformuj.
- Włóż do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz 2 godziny.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl go lekko, ale zostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i delikatnie wmieszaj w nią serek.
- Rozłóż krem równomiernie na bezie i ozdób pokrojonymi figami.
Smacznego!