Bananowy sernik na zimno
Szybki sernik na zimno, bananowo – waniliowy. Dobry na każdą okazję. 🙂
/ciasto o średnicy 24cm/
Składniki:
200g herbatników
100g miękkiego masła
3 banany
25g żelatyny
1kg serka (ja użyłam serka waniliowego Vitello)
70g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
- Herbatniki włóż do blendera i zmiksuj na proszek. Dołóż masło i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i podociskaj.
- Jednego banana pokrój na plasterki, poukładaj je przy krawędzi tortownicy na spodzie z ciasteczek.
- Zalej żelatynę odrobiną wody i kiedy napęcznieje (po około 15min.), rozpuść ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
- Zmiksuj serek z cukrem pudrem i 2 bananami. Wlej chłodną żelatynę i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Zetrzyj czekoladę na duże wiórki i posyp nią sernik.
Smacznego!