Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa niektórym kojarzy się tylko z Wielkanocą. Ja uwielbiam cytrynowe wypieki o każdej porze roku!

/foremka o wymiarach 12x30cm/

Składniki:

  • ciasto:
    250g miękkiego masła
    100g cukru
    cukier wanilinowy (1 opakowanie)
    4 jaja
    280g mąki pszennej
    1/2 cytryny – sok i skórka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 krople aromatu waniliowego
  • lukier:
    150g cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wrzątku
  1. Masło ucieraj z cukrami przez około 10 minut. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku.
  2. Kiedy masa będzie jasna i puszysta wsyp przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj też sok, skórkę z cytryny i aromat, miksuj tylko do połączenia składników.
  3. Przełóż masę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 min.
  4. Kiedy babka przestygnie zrób lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny, wrzątek i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie było grudek. Polej babkę lukrem i gotowe! 🙂 Możesz ozdobić wierzch babki skórką z cytryny.

Smacznego!