Babeczki marchewkowe
Było już marchewkowe ciasto, więc teraz czas na babeczki. Z tym czekoladowym kremem smakują naprawdę mistrzowsko. To idealny pomysł na pyszny deser!
/12 babeczek/
Składniki:
300g mąki pszennej
150g cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
200g startej marchewki
100ml mleka
70g jogurtu naturalnego
łyżka mielonego cynamonu
łyżka mielonego imbiru
2 łyżki kakao
- krem:
300ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
kropla aromatu migdałowego
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W jednej misce zmieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej wszystkie mokre składniki, czyli jaja, olej, mleko, jogurt i marchewkę.
- Dodaj mokre składniki do suchych, dosyp kakao, cynamon i imbir.
- Połączone składniki rozłóż do foremki na babeczki.
- Piecz przez ok. 35 minut.
- W tym czasie zrób krem czekoladowy.
- 180g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, 20g zostaw do ozdobienia babeczek.
- Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, dodaj schłodzoną czekoladę i miksuj chwilę na wolnych obrotach. Następnie dodaj kakao i aromat.
- Na koniec wmieszaj delikatnie ubitą śmietankę. Włóż krem do lodówki na pół godziny.
- Upieczone i wystudzone babeczki udekoruj kremem i czekoladą.
Smacznego!