Makowiec
Drożdżowe ciasto w kształcie rolady przekładane masą makową z dużą ilością bakalii.
/foremka o wymiarach 12cmx30cm/
Składniki:
- ciasto:
280g mąki pszennej
130ml mleka
60g masła
20g świeżych drożdży
3 żółtka
50g cukru
2 krople aromatu śmietankowego
- nadzienie:
800g masy makowej
50g rodzynków
30g orzechów włoskich
30ml likieru amaretto
ziarenka z jednej laski wanilii
pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- dodatkowo:
130g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżka wrzątku
kandyzowana skórka pomarańczowa
- Na początku zrób zaczyn. Zmieszaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu składników przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Wsyp do miski mąkę i cukier, wlej zaczyn jednocześnie mieszając łyżką, dodaj żółtka, aromat i na koniec roztopione przestudzone masło. Wyrabiaj chwilę ciasto rękami lub mikserem z odpowiednimi końcówkami i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- W międzyczasie zrób nadzienie. Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową masę makową. Dodałam do niej namoczone wcześniej rodzynki, posiekane orzechy włoskie, likier amaretto, waniliowe ziarenka i oczywiście mój ulubiony kardamon. Jeżeli chcesz możesz zrobić masę makową od podstaw, np. według tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa
- Kiedy ciasto wyrośnie, czyli po około 1,5 godziny, rozwałkuj je na prostokąt, tak aby dłuższy bok był nieco krótszy od keksówki. Rozłóż masę makową zostawiając około 2cm z każdej strony i zwiń ciasto jak roladę. Zawiń makowiec dość ciasno w papier do pieczenia i włóż do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
- Zrób lukier, do cukru pudru dolej sok z cytryny i wrzątek i szybko wymieszaj.
- Kiedy makowiec lekko przestygnie polukruj go i posyp skórką pomarańczową.
Smacznego!