Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą
Pyszne naleśniki z mąki ryżowej i ostra konfitura z pomarańczy to idealne połączenie. 🙂
/10 sztuk/
Składniki:
180g mąki ryżowej
200ml mleka
70ml wody
2 jaja
łyżka oleju
3 pomarańcze
3 łyżki cukru
pół łyżeczki imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżka miodu
Wymieszaj dokładnie mąkę, mleko, wodę i jaja, dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej patelnię i wylewaj po jednej chochli ciasta, smaż po 2 minuty z każdej strony, wyjdzie około 10 naleśników.
Sparz pomarańcze i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, następnie obierz je tak, aby usunąć białą skórę. Pokrój owoce w drobną kostkę i wrzuć je do garnka razem z pomarańczową startą skórką, dosyp cukier i przyprawy, gotuj tak przez 10 minut. Następnie odstaw, niech lekko ostygnie. Potem przełóż naleśniki owocową konfiturą, a wierzch polej miodem.
Smacznego!