Pastéis de nata
Chrupiące portugalskie ciasteczka z budyniowym nadzieniem.
/12 sztuk/
Składniki:
370 ml mleka 3,2%
50 ml śmietany kremówki
4 żółtka
2 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
trochę skórki cytrynowej
pół łyżeczki aromatu waniliowego
220 g ciasta francuskiego
Najpierw przygotuj krem. Wlej do garnka mleko, śmietanę, żółtka, mąkę i cukier i wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, cynamon i aromat. Postaw na małym ogniu i gotuj około 10 minut aż krem zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 190st. i przygotuj formę do pieczenia babeczek. Z ciasta francuskiego wytnij kółka, które powinny mieścić się w zagłębieniach Twojej formy i muszą wystawać co najmniej pół centymetra ponad jej krawędź. Do środka nałóż krem, tak aby zajmował 3/4 objętości ciasteczek i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Smacznego!