Rogaliki marcińskie
Rogale marcińskie przygotowywane na 11 listopada, zrobione są z ciasta półfrancuskiego drożdżowego, z nadzieniem z białego maku. U mnie w trochę szybszej wersji, z gotowej masy z czarnego maku i nieco mniejsze niż tradycyjne.
/porcja na ok.30 małych rogalików/
Składniki:
- na ciasto półfrancuskie:
zaczyn:
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
250g mąki pszennej
jajko
2 łyżki stopionego masła
200g masła
- na nadzienie:
750g gotowej masy makowej z puszki
80g rodzynek
skórka starta z jednej pomarańczy
4 łyżki płatków migdałowych
- na lukier:
szklanka cukru pudru
2 krople aromatu rumowego
posiekane orzechy
- Wrzuć wszystkie składniki na zaczyn do miski i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, w tym czasie przesiej mąkę i rozpuść masło.
- Do miski z mąką wlej zaczyn (powinien mieć podwojoną objętość) i dokładnie wymieszaj, dodaj jajko i wyrabiaj chwilę ręką, na koniec dodaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Resztę czynności, jak zrobić ciasto półfrancuskie drożdżowe znajdziesz w linku poniżej. Sama inspirowałam się właśnie tą stroną: http://dorota.in/ciasto-polfrancuskie/
- Zostaw ciasto w lodówce na całą noc. Rano przygotuj nadzienie. Zmieszaj masę makową z rodzynkami (wcześniej chwilę moczonymi w gorącej wodzie), posiekanymi płatkami migdałów i skórką pomarańczową. Ciasto podziel na 3 części, z każdej uformuj kulę i rozwałkuj na dość cienki placek, pokrój na kilka trójkątów, na każdy z nich wyłóż masę i zawiń zaczynając od „podstawy” trójkąta.
5. Odstaw jeszcze na 15 minut przed pieczeniem, aby rogaliki trochę napęczniały. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik do 220st. Przed wstawieniem rogalików do piekarnika, posmaruj wierzchy jajkiem i dokładnie je zaklej (podczas pieczenia łatwo się rozklejają). Piecz przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości rogalików. Ja zrobiłam małe, więc piekłam je 15 minut.
6. Przygotuj lukier. Do szklanki cukru pudru dodaj aromat rumowy i 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie wymieszaj. Kiedy rogaliki przestygną posmaruj je lukrem i posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!