Tort czekoladowy
Słodkie i ciężkie ciasto czekoladowe przełamane lekką kwaskowatością świeżych malin. Idealny zestaw na niedzielny wieczorny deser.
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- na biszkopt:
6 jajek
150g cukru
50g mąki ziemniaczanej
180g mąki pszennej
cukier wanilinowy
30g kakao
50ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na krem:
200g miękkiego masła
100g cukru
1 żółtko
150ml mleka
2 łyżeczki kakao
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200g dżemu malinowego
180ml śmietany 30%
400g malin
Jajka ubijaj z cukrami przez około 10 minut na wysokich obrotach. Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksuj przez chwilę na najniższych obrotach i na końcu dodaj olej. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180st.
Zrób krem. Zmieszaj mleko, żółtko i aromat. W innej misce ubij masło i cukier na puszystą masę, następnie dodaj mleczną mieszankę i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dosyp kakao.
Rozpuść czekolady w kąpieli wodnej i zmieszaj je ze śmietaną, odstaw. Kiedy biszkopt wystygnie, przetnij go na 2 lub 3 blaty, następnie posmaruj je dżemem malinowym i przełóż kremem maślanym. Brzegi i wierzch posmaruj czekoladą, możesz ozdobić tort za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu poukładaj maliny.
Smacznego!