Tarta Oreo
Historia tych ciasteczek sięga 1912 roku, po raz pierwszy wyprodukowano je w Nowym Jorku. Mi najbardziej smakują w formie tarty z dodatkiem orzeźwiających owoców.
/tarta o średnicy 25cm/
Składniki:
220g ciastek Oreo na spód + 6 ciasteczek na wierzch tarty
60g miękkiego masła
200g białej czekolady
400ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
garść truskawek
Zmiksuj 220g ciastek, dodaj masło i wymieszaj. Przełóż masę do formy na tartę i dokładnie pokryj dno i boki. Wstaw do lodówki na godzinę. Rozpuść czekoladę w rondelku i dodaj 100ml śmietanki, cały czas mieszaj żeby nie przypalić. Kiedy powstanie jednolita masa, odłóż do wystygnięcia. Truskawki umyj, oddziel od szypułek i pokrój w grube plastry. Resztę śmietany ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Wyjmij tartę z lodówki, wylej masę czekoladowo-śmietanową, ułóż warstwę truskawek, a następnie bitą śmietanę. Posyp pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!