Jabłka w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim to szybki i prosty deser, który zachwyca swoją lekkością i delikatnością. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i na elegancki poczęstunek dla gości. Wystarczy kilka składników, by w kilka chwil przygotować pyszny deser pachnący jesienią.
Jabłka w cieście francuskim – przepis
Z poniższym proporcji zrobisz ok. 10 jabłkowych krążków.
Składniki:
- 2-3 jabłka
- paczka ciasta francuskiego
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
Wykonanie
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. W środku zrób dziurkę (najlepiej większą niż ja na filmiku 🙂 miałam spory problem z przełożeniem ciasta).
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój je na paski (ok. 2cm x 8 cm).
- Każdy plaster jabłka obsyp dokładnie cynamonem i zawiń w ciasto francuskie.
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj zawinięte plastry jabłka, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Jabłka w cieście francuskim to pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Jabłka są częstym składnikiem „słodkich” przepisów na moim blogu.
Sprawdź też: