Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim to szybki i prosty deser, który zachwyca swoją lekkością i delikatnością. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i na elegancki poczęstunek dla gości. Wystarczy kilka składników, by w kilka chwil przygotować pyszny deser pachnący jesienią.

Jabłka w cieście francuskim – przepis

Z poniższym proporcji zrobisz ok. 10 jabłkowych krążków.

Składniki:

  • 2-3 jabłka
  • paczka ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko

Wykonanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. W środku zrób dziurkę (najlepiej większą niż ja na filmiku 🙂 miałam spory problem z przełożeniem ciasta).
  2. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój je na paski (ok. 2cm x 8 cm).
  3. Każdy plaster jabłka obsyp dokładnie cynamonem i zawiń w ciasto francuskie.
  4. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj zawinięte plastry jabłka, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  6. Piecz przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Jabłka w cieście francuskim to pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Jabłka są częstym składnikiem „słodkich” przepisów na moim blogu.

Sprawdź też:

Muffiny z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami

Szarlotka z bezą i kruszonką

Kruche z jabłkami

Szarlotka