Ciasto marchewkowe
W duecie z „zielonym mchem” stanowi podstawę współczesnej słodkiej diety 🙂
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- na ciasto:
5 jajek
250g cukru
150ml oleju
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
420g marchewek
- na krem:
100g masła
500g serka mascarpone
280g homogenizowanego serka waniliowego
100g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
łyżka kakao
Rozgrzej piekarnik do 180st. Ubij jajka z cukrem na gładką puszystą masę, dodaj olej cały czas miksując. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, wymieszaj łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na godzinę.
Przygotuj krem. Miękkie masło ubijaj przez chwilę z cukrem, stopniowo dodawaj mascarpone. Zmniejsz obroty miksera i dodaj serek waniliowy, skórkę z cytryny, orzechy i miód. Kiedy ciasto wystygnie odkrój wierzch (pokruszony przyda się do ozdobienia boków ciasta), przekrój je na dwa krążki i przełóż kremem, posmaruj też brzegi i wierzch ciasta. Posyp kakao.
Smacznego!