Crumble ze śliwkami
Crumble, czyli owoce pod kruszonką to prosty i pyszny deser. Najbardziej lubię go robić z dojrzałymi i słodkimi śliwkami. Koniecznie wypróbuj te przepis!
/4 porcje/
Składniki:
ok. 400 g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
50 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
2 łyżki płatków owsianych
- Umyj śliwki, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z cynamonem i odstaw.
- Zimne pokrojone masło wymieszaj z mąką, cukrem i płatkami owsianymi. Wyrób kruszonkę krótko palcami.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Do 4 kokilek włóż śliwki i na nie kruszonkę. Piecz ok. 25 minut.
- Crumble najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!