Malinowe ptasie mleczko
Pyszny deser na letnie, gorące dni! Idealny biszkopt, lekka pianka i owoce to połączenie, które przypadnie do gustu każdemu! Koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂
/foremka o wymiarach 25x15cm/
Składniki:
- biszkopt:
2 jajka „L”
40g cukru
40g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ptasie mleczko:
600ml wrzątku
2 galaretki malinowe
500ml śmietanki 36%
ok.300g owoców (borówki, maliny, porzeczki)
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170C, formę na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia.
- Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel białka od żółtek, odmierz i przygotuj pozostałe składniki, mąki przesiej.
- Białka ubij z cukrem (dodając go partiami) na sztywną białą masę. Dodaj żółtka. Zmniejsz obroty i wsyp mąki.
- Masę przelej do formy i piecz 25 minut.
- Rozpuść galaretki we wrzątku i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
- Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wyciągnij ją z lodówki. Ubij śmietankę i dodaj powoli galaretkę, cały czas miksując na małych obrotach.
- Kiedy masa będzie jednolita, wylej ją na wystudzony biszkopt i wstaw do lodówki, poczekaj aż ptasie mleczko lekko stężeje i posyp wierzch owocami.
- Zostaw ciasto na całą noc w lodówce i gotowe!
Smacznego!