Ciasteczka maślane z lukrem
Kruche maślane ciasteczka to pyszny deser do kawy czy herbaty. Rozpływają się w ustach, a dodatek lukru nadaje im cytrynowego posmaku. Robiąc ciasteczka wpadłam na pomysł użycia liofilizowanych owoców, które nie tylko ładnie wyglądają, ale również dodają smaku. Ciasteczka maślane w kształcie serduszek będą miłą niespodzianką dla ukochanej osoby np. z okazji Walentynek. <3
/ok. 30 – 35 ciasteczek/
Składniki:
130g masła w temperaturze pokojowej
cukier wanilinowy
30g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
150g mąki pszennej
- lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytrynu
1 łyżka wrzątku
garść liofilizowanych owoców
- Wszystkie składniki na ciasteczka wrzuć do miski i zagnieć. Kiedy powstanie gładka masa bez grudek, uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą, wstaw na pół godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Powykrawaj ciasteczka o różnych kształtach (ja wykroiłam serduszka z myślą o Walentynkach 🙂 ).
- Ułóż na blachach ciasteczka i piecz ok. 10 minut.
- Gdy ciasteczka będą się piekły możesz zrobić lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj sok z cytryny, a następnie wrzątek. Mieszaj aż powstanie jednolity lukier. Jeżeli będzie za gęsty, dolej odrobinę wrzątku, ale nie przesadzaj z ilością wody, bo wtedy lukier będzie zbyt rzadki.
- Wystudzone ciasteczka polej lukrem i ozdób pokruszonymi owocami, ja użyłam liofilizowanych wiśni i jagód.
Smacznego!