Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Lekkie babeczki z nutką cytryny, doskonały pomysł na wiosenny piknik.
/12 babeczek/
Składniki:
100g margaryny
100g miodu
400g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
300ml jogurtu naturalnego
100ml mleka 2%
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny + 3 łyżki soku
Rozpuść w rondelku margarynę i miód, odstaw do ostygnięcia. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i cukier wymieszaj w misce formując na środku zagłębienie. W innej miseczce zmieszaj jajko, mleko, jogurt i przestudzoną margarynę z miodem. Wlej płynne składniki do miski z suchymi i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto może być trochę grudkowate. Na koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180st.
Kiedy babeczki wystygną połóż na każdą łyżkę jogurtu naturalnego i ozdób kawałkiem cytryny i listkiem mięty.
Smacznego!