Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

To bardzo proste pyszne ciasto, do którego możesz użyć swoich ulubionych owoców. Zazwyczaj robiłam je bez kruszonki, posypane cukrem pudrem, ale kruszonka dodaje smaku, zwłaszcza z migdałami.

/średnica 24cm/

Składniki:

4 jajka
150g cukru
250g mąki pszennej
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

400g porzeczek

  • kruszonka:
    100g masła
    80g cukru pudru
    120g mąki pszennej
    garść płatków migdałowych
  1. Piekarnik rozgrzej do 180C. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Porzeczki oderwij od kiści i wypłucz.
  2. Zrób kruszonkę. Masło, puder i mąkę połącz, zagnieć i uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  3. Ubij białka z cukrem. Dodaj stopniowo żółtka cały czas miksując i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec wlej wystudzone masło.
  5. Przelej ciasto do tortownicy, wyłóż porzeczki rozkładając je równomiernie. Na koniec wyłóż kruszonkę, wierzch posyp migdałami.
  6. Piecz przez 50-55 min.

Smacznego!