Sernik cytrynowy
Kto lubi cytrynowe desery? Ja kocham! Dlatego nie mogło na moim blogu zabraknąć sernika cytrynowego w wersji na zimno. Spód najprostszy jaki może być, czyli zmielone herbatniki z dodatkiem masła. Na masę sernikową składają się serek Skyr i bita śmietana. Cytrynowy smak podbija galaretka na wierzchu. Ciasto jest pyszne!
/tortownica o średnicy 20cm/
Składniki:
130g herbatników
60g masła w temperaturze pokojowej
450g serka Skyr
400ml śmietanki 30%
60g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z jednej cytryny
1 cytrynowa galaretka
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Zblenduj herbatniki na drobny proszek, połącz z masłem i wyłóż dno tortownicy.
- Rozpuść żelatynę w około 1/3 szklanki wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo serek. Na koniec ostrożnie wlej chłodną żelatynę, wlewaj ją bardzo powoli. (Żeby masa się nie zważyła, najpierw do żelatyny dodaj łyżkę masy serowo-śmietanowej i wymieszaj.)
- Zmiksowaną masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
- W tym czasie rozpuść galaretkę i pozwól jej całkowicie ostygnąć, kiedy sernik stężeje, wylej na wierzch galaretkę. Na wierzch możesz położyć cienkie plasterki cytryny i listki mięty.
Gotowe!