Tarta migdałowa z gruszkami
Kruchy migdałowy spód, gruszki z Amaretto i chrupiąca kruszonka. Tarta jest przepyszna! Śmiało może konkurować z naszą tradycyjną szarlotką. 🙂
/forma o średnicy 24-26cm/
Składniki:
350g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 jaja
2 krople aromatu migdałowego
cukier wanilinowy
3 łyżki likieru Amaretto
garść migdałów, płatków migdałowych
1kg gruszek
- Mąkę, masło, cukier puder, jaja i aromat migdałowy wrzuć do jednej miski i połącz, nie wyrabiaj za długo ciasta. Podziel ciasta na 2 kule, jedną większą (2/3 ciasta) i drugą mniejszą (1/3), włóż je do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie obierz gruszki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w dużą kostkę i wrzuć na patelnię z łyżką oleju kokosowego. Posyp cukrem wanilinowym i wymieszaj.
- Po paru minutach wlej likier i duś ok. 10 minut pod przykryciem.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, większą część ciasta rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i ponakłuwaj widelcem.
- Piecz przez 10 minut, po czym dodaj gruszki z patelni, a na wierzch kruszonkę (pokrusz mniejszą część ciasta), posyp jeszcze siekanymi migdałami i wstaw jeszcze do piekarnika na ok. 20 minut, aż kruszonka będzie miała złoty kolor.
Smacznego!