Muffiny z jabłkami
Kocham wieczory, kiedy w domu pachnie jabłkami i cynamonem! Takie muffiny do popołudniowej kawy w jesienny dzień są idealne!
/około 8 sztuk/
Składniki:
330g mąki pszennej
150g cukru
łyżka cynamonu (albo więcej jeżeli lubisz :))
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
200ml mleka
100ml oleju
duże jabłko
łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Mokre składniki wymieszaj w jednej misce, a suche w drugiej.
- Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką albo rózgą. Ciasto ma być gęste.
- Przygotuj formę do pieczenia babeczek i wyłóż ją papilotkami.
- Wlej ciasto do każdej z nich i włóż po kawałku obranego jabłka.
- Możesz posypać wierzch płatkami owsianymi. Włóż muffiny do piekarnika na około 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem czy na pewno są upieczone.
Smacznego!