Jagielnik waniliowy
Jagielnik czyli fit ciacho w wersji podstawowej, waniliowy z polewą czekoladową i spodem z daktyli i orzechów. Idealny deser dla „fit freaków”! 🙂
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
100g orzechów nerkowca
100g daktyli
400g kaszy jaglanej + 1 litr wody
ziarenka z 1 laski wanilii
45ml syropu klonowego
- polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
- Namoczone orzechy i daktyle odsącz i zblenduj na gładką masę.
- Wyłóż tortownicę folią spożywczą albo aluminiową. Papieru lepiej nie używać, bo część spodu ciasta może się przylepić i ciężko wyjąć cały kawałek.
- Wyłóż masę daktylowo-orzechową i dokładnie równomiernie ją rozprowadź. Włóż do lodówki.
- Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i wrzuć do gotującej się wody z ziarenkami wanilii na około 20 minut, aż kasza „wypije” całą wodę.
- Poczekaj aż kasza wystygnie, dodaj syrop klonowy i zblenduj.
- Wyłóż masę jaglaną na spód i włóż ponownie do lodówki.
- Czas na polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Polej schłodzone ciacho.
Smacznego!