Syrop cytrynowy z imbirem
Łatwy w przygotowaniu syrop to doskonały dodatek do gorącej zimowej herbaty, wzmacnia odporność i zawiera dużo witamin. Polecam z miodem gryczanym. 🙂
Składniki:
korzeń imbiru
2 cytryny
500ml wody
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kardamonu
- Sparz cytryny i dokładnie je umyj. Zetrzyj skórkę na tarce, usuń pestki i owoce pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondelka pokrojone cytryny i skórkę.
- Imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do cytryn i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj miód i kardamon i podgrzewaj chwilę aż miód się rozpuści.
- Zestaw z ognia i przelej syrop do butelki.
- Przechowuj w lodówce, a przed użyciem wstrząśnij.
Smacznego!