Brownie z dynią
Brownie czyli powszechnie znane amerykańskie ciacho, które może nie wygląda spektakularnie ale smakuje wyśmienicie. Płaskie, wilgotne i mocno czekoladowe. Oto przepis na jesienne brownie z dynią i polewą czekoladową.
/ciacho o wymiarach 30cm x 25cm/
Składniki:
- ciasto:
185g miękkiego masła
185g cukru
4 jajka
115g gorzkiej czekolady
115ml ciepłej wody
200g mąki pszennej
500g puree z dyni
100g suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa:
50g masła/margaryny
50g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka kakao
- Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej wodę, cały czas mieszając i żółtka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Odstaw.
- Masło utrzyj z cukrem i wlej czekoladową mieszankę. Wymieszaj.
- Dodaj puree z dyni i wsyp powoli mąkę cały czas mieszając.
- Ubij białka na sztywno, za pomocą szpatułki połącz je z masą.
- Na koniec wrzuć żurawinę i przelej ciasto do foremki.
- Piecz przez około 45-50min.
- Zrób polewę. Rozpuść w rondelku masło i cukier puder, dodaj mąkę i kakao. Mieszaj cały czas energicznie do momentu aż polewa zacznie gęstnieć.
- Kiedy ciasto ostygnie polej je polewą, która powinna być przestudzona.
Smacznego!