Jagodowy sernik na zimno
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Uwielbiam te owoce, szczególnie na gofrach albo w serniku na zimno. Taki serniczek jest idealny na letnie upały. Prosty spód z ciasteczek owsianych, pyszna jagodowa masa serowa i polewa czekoladowa – polecam! 🙂
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- spód:
230g ciasteczek owsianych
100g masła
- masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
500g jagód
200g cukru pudru
100ml śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
- polewa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki
- Zmiksuj w blenderze ciasteczka i wymieszaj je z miękkim masłem. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze podociskaj. Jeżeli chcesz możesz takie ciasteczka zrobić sam, np. z tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/index.php/2015/05/14/cytrynowe-ciasteczka-owsiane/
- Zalej żelatynę odrobiną wody i poczekaj parę minut aż napęcznieje. Wtedy rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw na chwilę.
- Twaróg sernikowy mieszaj mikserem z cukrem pudrem i śmietaną do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlewaj powoli cały czas miksując, następnie dodaj 400g jagód (możesz je wcześniej lekko zblendować), wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki.
- Po około 2 godzinach zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Kiedy polewa ostygnie wylej ją na ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na pół godziny, lekko stężeje i wtedy ozdób ciasto pozostałymi jagódkami. Ja odłożyłam wcześniej trochę czekolady, starłam na tarce i ozdobiłam wierzch ciasta.
- Wstaw ciasto lodówki najlepiej na całą noc. Z listkiem mięty wygląda przepięknie.
Smacznego!