Tort migdałowy z czereśniami
Delikatny, puszysty i mocno migdałowy.
/tort o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
5 jaj
170g cukru
220g mąki pszennej
100g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
350ml mleka
200g cukru
2 jaja
60g mąki pszennej
100g masła
2 krople aromatu migdałowego
350g czereśni bez pestek
75g płatków migdałów
150ml likieru Amaretto + 100ml wody
Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i na końcu migdały, przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na 35-40 minut.
Teraz czas na krem. Wlej 250 ml mleka do rondelka, dosyp cukier i zagotuj. W tym czasie wymieszaj rózgą jajka, mąkę i aromat, wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Kiedy mleko się zagotuje dolej tą mieszankę i ugotuj budyń. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Odstaw budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ubijaj chwilę a potem dokładaj po łyżce budyniu cały czas miksując. Wstaw krem na chwilę do lodówki.
Rozkrój biszkopt na 3 blaty i nasącz go mieszanką wody i Amaretto. Czereśnie przekrój na połówki albo nawet na ćwiartki.
Na pierwszy blat wyłóż trochę kremu, na krem porozkładaj warstwę czereśni, przykryj kolejnym blatem, rozłóż krem i czereśnie, przykryj trzecim blatem. Rozsmaruj krem na torcie, ozdób czereśniami oraz płatkami migdałów. Gotowe!
Smacznego!