Bezglutenowe ciasteczka z żurawiną
Przepyszne ciasteczka, mięciutkie i zdrowe. Spodobają się na pewno nie tylko „fit freakom”. 🙂
/około 30 sztuk/
Składniki:
180g komosy ryżowej
100g mąki ziemniaczanej
300g mąki ryżowej
200g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
150ml oleju kokosowego
45ml syropu klonowego
2 krople aromatu waniliowego
2 jaja
100g gorzkiej czekolady
100g suszonej żurawiny
Ugotuj komosę ryżową i odstaw do ostygnięcia. Do jednej miski wsyp suche składniki czyli: mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miseczki wlej syrop klonowy, olej kokosowy, aromat i jajka, wymieszaj. Czekoladę pokrusz na drobne części. Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką, następnie dodaj chłodną już komosę ryżową a na koniec czekoladę i żurawinę. Wymieszaj wszystko rękami, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachy papierem do pieczenia. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je rozpłaszczaj, układaj ciasteczka na blasze w 2-centymetrowych odstępach. Piecz około 20-25 minut, aż się zarumienią.
Smacznego!