Tort Oreo

Tort Oreo

Znane śmietankowe ciasteczka, kakaowy biszkopt i świeże owoce – połączenie idealne! 🙂

/tort o średnicy 24cm/

Składniki:

  • biszkopt:

6 jaj
200g cukru
250g mąki pszennej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

500g ciastek Oreo
200g świeżych truskawek lub malin
600ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
mieszanka soku z cytryny i wody do nasączenia – pół szklanki

               Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem, a potem dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piecz przez około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Truskawki wypłucz, usuń szypułki i pokrój w plastry. Weź część ciastek, około 300g i oddziel herbatniki od kremu śmietankowego. Pokrusz herbatniki. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj krem z ciastek i dokładnie wymieszaj mikserem. 
Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na 3 części i każdą z nich nasącz. Na pierwszą wyłóż trochę kremu, truskawki i odrobinę pokruszonych herbatników. Powtórz te czynności z drugim blatem i przykryj trzecim. Posmaruj wierzch i boki kremem, na wierzchu zrób kilka kremowych „różyczek”, w które powbijaj pozostałe całe ciasteczka. Boki ozdób kruszonymi herbatnikami.

Smacznego!