Ciastka serowo – orzechowe

Ciastka serowo – orzechowe

Żeppoli ta’ san Ġużepp czyli maltańskie ciastka z serem ricotta.

/10 dużych ciastek/

Składniki:

100g mąki pszennej
50g masła
125ml wody
3 jajka
250g sera ricotta
pół tabliczki mlecznej czekolady
100g orzechów laskowych
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki miodu
olej

         1. Do garnka wlej wodę i wrzuć margarynę, postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia i wsyp mąkę, następnie mieszaj na małym ogniu aż uzyskasz kształt kuli, wbijaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Ciasto będzie gotowe jak masa będzie jednolita.

         2. Do innego garnka wlej dużo oleju, kiedy będzie rozgrzany nabieraj ciasto dużą łyżką i wrzucaj do garnka. Smaż ciastka jak pączki, z dwóch stron i do nabrania ciemnego koloru. Wyłóż na talerz i odstaw do wystygnięcia. 

         3. Do miski wyłóż ser, posiekaną czekoladę i orzechy. Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Kiedy ciastka ostygną zrób w każdym dziurkę i nałóż masę serową. Polej każde ciastko miodem. 

 

Toghma tajba! Smacznego!