Tort waniliowo – malinowy

Tort waniliowo – malinowy

Malinowy raj!! Piękny tort waniliowo-malinowy, sporo pracy, ale satysfakcja gwarantowana! 🙂

/tort o średnicy 24cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
180g cukru
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem maślany:

125ml mleka
100g cukru
cukier wanilinowy
150g mleka w proszku 26%
300g miękkiego masła
kropla aromatu waniliowego
150g malin

  • krem śmietanowy:

400ml śmietanki kremówki
40g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100g białej czekolady
150g malin

  • dodatkowo:

200g malin
500g waflowych rurek z kremem waniliowym

                   Formę na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Ubij jajka z cukrem na białą puszystą masę, ubijaj około 15 minut, następnie dosyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Piecz około 35 minut. 
Krem maślany: zagotuj mleko z cukrami, wymieszaj żeby dobrze się rozpuściły i odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło ubijaj przez 10 minut, aby troszkę zwiększyło objętość, następnie powoli wlewaj mleko cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dosyp mleko w proszku, wymieszaj. Dodaj aromat i maliny, które wcześniej rozgnieć widelcem. 
Rozkrój biszkopt na 2 blaty i nasącz. Włóż pierwszy blat z powrotem do foremki i wyłóż krem maślany, wyrównaj, przykryj drugim blatem i włóż do lodówki.
Krem śmietanowy: rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do śmietany wlej ostudzoną żelatynę, powoli cały czas mieszając mikserem bądź rózgą. Dodaj chłodną rozpuszczoną czekoladę i rozgniecione maliny. Zostaw trochę kremu na obłożenie boków tortu, a resztę kremu wyłóż na drugi blat. 
Ostatni etap to ozdobienie tortu rurkami i malinami. Obłóż bok tortu kremem i „przyklej” rurki waniliowe, a wierzch ozdób malinami i listkami mięty. Gotowe!

Smacznego!