Malinowe ciasto z lukrem
Proste ciasto, które zawsze wychodzi. Pochodzi z bloga Mała Cukierenka, tylko zamiast jagód dałam maliny. Jest pyszne 🙂
/foremka o wymiarach 23cm x 10cm/
Składniki:
- ciasto:
250g cukru
skórka z 1 cytryny
120g miękkiego masła
100g serka mascarpone
4 jajka
500g mąki pszennej
100ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
230g świeżych malin
- lukier:
45g masła
200g cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do miski wyłóż masło, serek, cukier i skórkę z cytryny i miksuj na średnich obrotach, nie za długo, tylko do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku i odrobinie mąki, powoli miksuj. Wsyp pozostałą mąkę, dodaj mleko i wymieszaj, do połączenia składników. Dodaj maliny i ostrożnie wymieszaj szpatułką, aby nie uszkodzić owoców. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 65-70 minut, do suchego patyczka.
Po wystygnięciu ciasta zrób lukier. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier puder, aromat i sok z cytryny. Mieszaj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie polej ciasto lukrem i odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!
3 komentarze
Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
Wyglada bardzo pysznie, pozdrawiam ciepło
Izabella
Ja tez niedługo będę zbierać malinki, przepis fajny tylko ja zrobię bez lukru, chyba też będzie smaczne 🙂
patrycja
Muszę upiec moim córeczkom…Te zdjecia są niesamowite:) oza tym uwielbiam maliny:)