Bez Pieczenia,  Bezglutenowe,  W pucharkach

Kokosowa tapioka

Tapioka czyli małe pożywne i zdrowe kuleczki. Są lekkostrawne i można z nich wyczarować pyszne śniadanko lub deser. W tym przepisie w połączeniu z mlekiem kokosowym i jesiennym jabłkiem. 🙂

/1 porcja/

Składniki:

150ml mleka kokosowego
30g tapioki
łyżka nasion chia
15ml syropu z agawy/miodu
2 jabłka
łyżka cynamonu
łyżka brązowego cukru
płatki kokosowe

  1. Wlej mleko do rondelka i wsyp tapiokę i chia. Gotuj na małym ogniu, około 10 minut, często mieszając.
  2. Jabłka obierz, odkrój 5 plasterków a resztę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj.
  3. Zdejmij tapiokę z ognia, powinna mieć gęstą konsystencję. Dodaj syrop z agawy lub miód i przełóż ją do słoika albo miseczki.
  4. Na tapiokę wyłóż starte jabłka i karmelizowane plasterki – rozgrzej patelnię i rozsyp równomiernie cukier. Kiedy się rozpuści, obtocz w nim plastry jabłka z obu stron i smaż chwilkę. Kiedy plasterki przestygną zwiń je formując różę albo po prostu połóż na starte jabłka.
  5. Posyp deser płatkami kokosa. Gotowe!

Smacznego!