Kokosowa tapioka

Tapioka czyli małe pożywne i zdrowe kuleczki. Są lekkostrawne i można z nich wyczarować pyszne śniadanko lub deser. W tym przepisie w połączeniu z mlekiem kokosowym i jesiennym jabłkiem. 🙂

/1 porcja/

Składniki:

150ml mleka kokosowego
30g tapioki
łyżka nasion chia
15ml syropu z agawy/miodu
2 jabłka
łyżka cynamonu
łyżka brązowego cukru
płatki kokosowe

  1. Wlej mleko do rondelka i wsyp tapiokę i chia. Gotuj na małym ogniu, około 10 minut, często mieszając.
  2. Jabłka obierz, odkrój 5 plasterków a resztę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj.
  3. Zdejmij tapiokę z ognia, powinna mieć gęstą konsystencję. Dodaj syrop z agawy lub miód i przełóż ją do słoika albo miseczki.
  4. Na tapiokę wyłóż starte jabłka i karmelizowane plasterki – rozgrzej patelnię i rozsyp równomiernie cukier. Kiedy się rozpuści, obtocz w nim plastry jabłka z obu stron i smaż chwilkę. Kiedy plasterki przestygną zwiń je formując różę albo po prostu połóż na starte jabłka.
  5. Posyp deser płatkami kokosa. Gotowe!

Smacznego!  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *