Tort cytrynowo-pistacjowy

Tort cytrynowo-pistacjowy

Ten tort to połączenie pysznego kremu pistacjowego z orzeźwiającym kremem cytrynowym i wyrazistym dżemem porzeczkowym. Smaki te idealnie sprawdzą się na niedzielne spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, jak i wyjątkowe okazje, np. urodziny. Sprawdźcie sami!

/ok. 10-12 porcji/

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 110 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem pistacjowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g pasty pistacjowej

Krem cytrynowy:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • garść pistacji
  • ozdoby: plastry cytryny, suszone kwiatki
  1. Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek. Ubij białka na sztywną masę dokładając stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, również stopniowo. Ubijaj dosyć długo, aż masa będzie jasna, a cukier dobrze się rozpuści. Następnie dodaj mąki i proszek do pieczenia, miksuj tylko do połączenia składników. Przelej masę do tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut, nagrzanego do temperatury 170°C.
  2. Kiedy biszkopt wystygnie pokrój go na 3 blaty.
  3. Przygotuj krem pistacjowy. Zimną śmietankę z cukrem pudrem. Dodawaj mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodaj pastę pistacjową i wymieszaj.
  4. Blaty tortu nasącz wodą z cytryną. Dolny blat posmaruj dżemem i wyłóż połowę kremu pistacjowego, przykryj kolejnym blatem, posmaruj go dżemem i wyłóż resztę kremu. Przykruj trzecim blatem i włóż do lodówki na kilka godzin.
  5. Czas na krem cytrynowy. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone, a także skórkę i sok z cytryny. Wyłóż krem na wierzch tortu oraz na jego boki.
  6. Ozdób tort według uznania. Ja zrobiłam rozetki z kremu cytrynowego, w które powbijałam plastry cytryny. Posypałam tort siekanymi pistacjami a także suszonymi kwiatami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *