Tort czekoladowy z wiśniami
Przed Wami prosty przepis na puszysty biszkopt, przełożony pysznym kremem i oblany gęstą polewą czekoladową. Połączenie czekolady z wiśniami jest wyborne, ale możesz zastąpić te owoce innymi, np. malinami albo brzoskwiniami. Smacznego!
/tortownica o średnicy 20cm/
Składniki:
- biszkopt:
6 jaj
120g cukru
cukier waniliowy
130g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
30g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50ml oleju
- krem:
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
200ml śmietany kremówki
- polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
200ml śmietanki kremówki
wiśnie (mogą być mrożone)
mięta
posypka czekoladowa
- Nagrzej piekarnik do 170°C. Zajmij się biszkoptem. Ubij białka na pianę, dodaj stopniowo cukier i kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka (najlepiej też dodawaj je stopniowo).
- Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao cały czas mieszając, na koniec wlej olej.
- Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
- Kiedy biszkopt wystygnie rozkrój go na 3 blaty i nasącz, może to być woda z sokiem z cytryny lub alkoholem.
- Czas na krem. Rozpuść 2 tabliczki czekolady i pozwól jej ostygnąć. Ubij na sztywno śmietanę i dodawaj po łyżce czekolady delikatnie mieszając. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki, włóż go na chwilę do lodówki.
- Przełóż tort kremem i odciśniętymi z soku, rozmrożonymi wiśniami.
- Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Polej tort i ozdób wiśniami i miętą.
Smacznego!