Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Przed Wami prosty przepis na puszysty biszkopt, przełożony pysznym kremem i oblany gęstą polewą czekoladową. Połączenie czekolady z wiśniami jest wyborne, ale możesz zastąpić te owoce innymi, np. malinami albo brzoskwiniami. Smacznego!

/tortownica o średnicy 20cm/

Składniki:

  • biszkopt:

6 jaj
120g cukru
cukier waniliowy
130g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
30g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50ml oleju

  • krem:

tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
200ml śmietany kremówki

  • polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady
200ml śmietanki kremówki

wiśnie (mogą być mrożone)
mięta
posypka czekoladowa

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C. Zajmij się biszkoptem. Ubij białka na pianę, dodaj stopniowo cukier i kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka (najlepiej też dodawaj je stopniowo).
  2. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao cały czas mieszając, na koniec wlej olej.
  3. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 30 minut. 
  4. Kiedy biszkopt wystygnie rozkrój go na 3 blaty i nasącz, może to być woda z sokiem z cytryny lub alkoholem.
  5. Czas na krem. Rozpuść 2 tabliczki czekolady i pozwól jej ostygnąć. Ubij na sztywno śmietanę i dodawaj po łyżce czekolady delikatnie mieszając. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki, włóż go na chwilę do lodówki.
  6. Przełóż tort kremem i odciśniętymi z soku, rozmrożonymi wiśniami.
  7. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Polej tort i ozdób wiśniami i miętą.

Smacznego!