Muffinki z nadzieniem różanym
Pyszny deser w postaci muffinek idealny do popołudniowej kawy. 🙂 W środku nadzienie różane, a na wierzchu lekki orzeźwiający krem z mleczka kokosowego i z nutką cytryny. Pycha!
/9 muffinek/
Składniki:
- na ciasto:
250g mąki pszennej
120g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
160ml mleka
70ml oleju
kropla aromatu cytrynowego
- na krem:
puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
30g cukru pudru
skórka z jednej cytryny + łyżka soku z cytryny
- dodatkowo:
konfitura różana
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Do drugiej wrzuć jajko, wlej mleko, olej i aromat. Wymieszaj.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie je połącz.
- Do foremki na babeczki włóż papilotki i przełóż ciasto, tak, aby zajmowało 3/4 papilotki.
- Piecz 30 minut.
- Kiedy muffinki trochę przestygną nadziej je konfiturą. Jeżeli użyjesz konfitury z kawałkami owoców, które nie przejdą przez tylkę do nadziewania, wykrój mały kawałek babeczki, włóż tam odrobinę konfitury/dżemu za pomocą łyżeczki i przykryj „wykrojoną” częścią muffinki. 🙂
- Czas na krem. Schłodzone mleczko kokosowe przełóż do miski i zmiksuj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Możesz je ozdobić listkiem mięty, odrobiną konfitury lub suszonymi płatkami róż.
Smacznego!